Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σοκ: παρατηρήθηκε παρθενογένεση σε φίδια που ζουν ελεύθερα στη φύση Πηγή: Σοκ: παρατηρήθηκε παρθενογένεση σε φίδια που ζουν ελεύθερα στη φύση

-->Σοκαρισμένοι οι επιστήμονες: Παρθενογέννεση σε φίδια που ζουν ελεύθερα στη φύσηΑσεξουαλική αναπαραγωγή (παρθενογένεση) παρατήρησαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες σε φίδια που ζουν ελεύθερα στη φύση και όχι σε ζωολογικούς κήπους. Πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις οχιών, οι οποίες ωστόσο ζουν σε πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους γεωγραφικές περιοχές.

Η ανακάλυψη ανέτρεψε όλα τα επιστημονικά δεδομένα αφού είναι η πρώτη φορά που είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ασεξουαλική αναπαραγωγή σε φίδια στο φυσικό τους περιβάλλον γεγονός που καταρρίπτει το δόγμα ότι η παρθενογένεση συμβαίνει μόνο όταν τα θηλυκά ζουν σε υποχρεωτική απομόνωση από τα αρσενικά.
Μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί ορισμένες περιπτώσεις παρθενογένεσης σε κότες, φίδια, καρχαρίες, σαύρες και πουλιά, πάντα όμως σε συνθήκες αιχμαλωσίας, όπου τα θηλυκά κρατούνται χωριστά από τα αρσενικά του ίδιου είδους.
Οι ερευνητές, μ' επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Γουόρεν Μπουθ του πανεπιστημίου της Τούσλα στην Οκλαχόμα, θεωρούν ότι πρόκειται για ακόμα «εξελικτική καινοτομία» της φύσης.
Οι ερευνητές μελέτησαν πληθυσμούς δύο διαφορετικών ειδών οχιών και εντόπισαν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, ( 2,5% έως 5%) των θηλυκών που αναπαρήγε με παρθενογένεση, παρόλο που στην γύρω περιοχή υπήρχαν αρσενικά φίδια. Επίσης οι αναλύσεις DNA των νεογέννητων φιδιών επιβεβαίωσαν ότι δεν διέθεταν άλλο γενετικό υλικό πέραν του μητρικού
Στην παρθενογένεση το ωάριο αναπτύσσεται χωρίς να έχει προηγηθεί γονιμοποίηση από σπέρμα. Έτσι, το νεογνό έχει γενετικό υλικό μόνο από τη μητέρα του.
Η παρθενογένεση σε σπονδυλωτά, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες αναπαράγονται σεξουαλικά, είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο και έχει παρατηρηθεί σε λιγότερο από το 0,1% των ειδών του πλανήτη.
Ο καθηγητής Γουόρεν Μπουθ, μετά τα νέα αυτά δεδομένα, δήλωσε ότι ίσως «η παρθενογένεση δεν θα έπρεπε πλέον να θεωρείται ως κάποια σπάνια παραξενιά έξω από τον κυρίως κορμό της εξέλιξης».
Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν οι θηλυκές οχιές επιλέγουν να αναπαράγουν ασεξουαλικά ή αν η παρθενογένεσή τους πυροδοτείται από κάποιον άλλο παράγοντα, όπως μία μόλυνση από ιό ή βακτήριο. Επίσης παραμένει άγνωστο αν οι απόγονοι αυτής της παρθενογένεσης των φιδιών θα επιζήσουν και θα γεννήσουν κανονικά ή ασεξουαλικά. Στις περιπτώσεις παρθενογένεσης σε αιχμαλωσία πάντως, οι απόγονοι δεν επιβίωναν
Οι ερευνητές παρακολουθούν τις ασυνήθιστες οχιές και σε δύο - τρία χρόνια θα έχουν την απάντηση, ώστε να δουν αν η παρθενογένεση αποτελεί ένα είδος εξελικτικού αδιεξόδου σε αυτή την περίπτωση, ενώ εξελίσσοντας τη σκέψη τους θεωρούν απίθανο να παρατηρηθεί ποτέ παρθενογένεση σε θηλαστικά με πλακούντα.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...